Yhdistys, joka haluaa luoda kodin tuntua

Tausta

Heim on De Gamlas Hem i Gamlakarleby stad r.f. -yhdistyksen kasvot ulospäin. Sen jälkeen, kun Emeliehemmet myytiin vuonna 2017, yhdistys alkoi selvittää uusia tapoja jatkaa toiminnan harjoittamista. Vaikka me emme enää ylläpidä kotia, jatkamme ikääntyneiden elämänlaadun edistämistä sekä jossain määrin myös asuntojen tarjoamista. Kehityksen tulos on Heim.

Läs vår verksamhetsplan här.

Tavoite

Nimi Heim tulee ruotsin kielen ’hem’-sanan (koti) paikallisesta lausumistavasta ja heijastaa sitä, mitä me toiminnallamme haluamme saavuttaa – luoda kodikkuutta, yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä Kokkolan seudun ikääntyneille.

Tie sinne

Tavoitteen saavuttamiseksi Heim rahoittaa ja tekee yhteistyötä organisaatioiden kanssa, jotka tuovat kultareunuksen ikääntyneiden arkeen. Se voi olla esimerkiksi luentoja, retkiä ja muuta ohjattua toimintaa ruotsiksi sekä vapaaehtoistyötä ja ikääntyneiden tukemista. Merkittävin yhteistyökumppanimme on Folkhälsan, joka nykyään omistaa ja pyörittää Emeliehemmet-palvelutalon toimintaa, sekä eläkeläisyhdistys Vi Norrifrån.

Heim ei toki ole samanlaista asumista kuin Emeliehemmet-palvelutalossa (vaikka yhdistys edelleen tarjoaa vuokra-asuntoja). Jäsenten tulee kuitenkin voida tuntea olonsa kotoisaksi yhdistyksessä, tervetuloa Heimiin!

Historia

– Yli sata vuotta hoitoa ja hoivaa

De Gamlas Hemin Gamlakarleby stad r.f.:n perusti vuonna 1907 tulisielu Alma Furuhjelm. Tarkoituksena oli järjestää asumista, ruokailua ja hoitoa naisille, tuolloin tarkemmin sanottuna ”kunnioitettaville rouville” Kokkolassa. Yhdistyksen päätehtävänä oli kerätä varoja näihin tarkoituksiin. Tänä aikana alkoi myös ompeluyhdistyksen toiminta.

Vuoteen 1926 mennessä lahjoitusten määrä oli mahdollistanut sen, että yhdistys perusti kodin Hakalahteen, johon muutti yksitoista naista. Vähävaraisille oli varattu kaksi vapaata paikkaa.

Naiset osallistuivat päivittäisiin askareisiin ja puutarhanhoitoon – perinne, jota yhä ylläpidetään vapaaehtoisella puutarhanhoidolla ja kasvatuslaatikoiden hoidolla Park & Plazan pihalla!

Yhteydenotto: info@heim.fi

Puheenjohtaja

Margita Lukkarinen

Puh. 045 112 4477
margita.lukkarinen@heim.fi

Toiminnanjohtaja

Marika Kjellman

Puh. 045 203 8106
marika.kjellman@heim.fi